De duivenIn 2012 ben ik begonnen duiven te houden. Ik vind het leuk als dieren iets kunnen presteren. Duiven die goed en graag vliegen. Zo ben ik bij Wener Hoogvliegers gekomen. Omdat ik weinig wist over duiven ben ik lid geworden van de vereniging "Vrienden van de Vliegduivensport", kortweg VDS (www.vliegduivensport.nl). In het voorjaar en in het najaar is er een bijeenkomst van leden in Harderwijk. Daar komen veel ervaren duivenhouders. Vervolgens was het niet moeilijk om aan het goede soort te komen. Mijn duiven vliegen geregeld erg hoog, vooral bij mooi helder weer.

Kweekkoppel boeren pauwstaarten
De Weners vliegen graag. Als ze schrikken van een onverwacht geluid gaan ze meteen de lucht in. Als ze een paar dagen binnen hebben gezeten, merk je dat ze behoefte hebben om te vliegen. Bij mooi helder weer vliegen ze vaak heel hoog. Dan zijn er twee gevaren. Vervliegen of een aanval van een roofvogel. Dan kan de groep uit elkaar vallen en kunnen er ook duiven verloren raken. Zo'n aanval in de lucht van een havik of sperwer is spectaculair om te zien. Maar zelden wordt er een duif gepakt.
Voor roofvogels zijn ze wel bang. Een sperwer bijvoorbeeld kan ook onverwachts over het dak scheren. Een havik kan plotseling boven de schuur komen en zich vervolgens op de duiven storten. Maar de duiven kijken altijd omhoog en ze luisteren naar de omgeving.  Alle vogels hebben hun waarschuwingssignalen. Ze hebben kennelijk een manier gevonden om te overleven. Mijn duiven gaan bij onraad snel naar het hok of de lucht in. Weners kunnen heel snel omhoog. En het luchtruim is erg groot.

Vanuit de VDS worden ook hok bezoeken georganiseerd. Het laatste hok bezoek is op 17 september j.l. in Kockengen geweest. Je ziet hoe andere leden omgaan met hun duiven. Maar ook wat die met hun duiven kunnen. Op die dag kom je met enthousiaste  mensen aan de praat. Naar aanleiding daarvan heb ik drie koppels Erlauers aangeschaft. Dat geeft extra verwachtingen voor het komende kweekseizoen.

Het is nu begin maart 2017. Vijf koppels Weners zitten te broeden en twee koppels Erlauers. Van één koppel Erlauers is de doffer jammer genoeg doodgegaan. De overgebleven duivin heeft zich gekoppeld met een mooie Wener doffer.

8 jonge Wener hoogvliegers in de uitwen.

3 jonge Erlauers en 2 kruisingen Wener x Erlauer.
Van de eerste ronde in totaal 13 jonge duiven. Op de foto's zijn ze ongeveer 6 weken oud.